Wilhelminakerk

Omdat de vergaderruimte van de toenmalige Gereformeerde Kerk in Dordrecht ( Kerk A ) veel te klein werd voor de steeds groeiende gemeente is ruim 100 jaar geleden een start gemaakt voor de bouw van de Wilhelminakerk, naar het ontwerp van architect Tjeerd Kuipers (1857-1942).
Uniek in z’n soort vanwege de ronde vorm: het idee van Dr. Abraham Kuijper (gerefomeerd theoloog en staatsman, 1837-1920), zodat “de gemeente zich rondom het woord kon scharen”.

Het Orgel

Een orgel is een kostbaar instrument. Een nieuw gebouwd orgel met voldoende mogelijkheden en volume zou naar schatting € 350.000 kosten. Daarom is gezocht naar een gebruikt instrument dat in de Wilhelminakerk geplaatst kon worden, vanzelfsprekend met behoud van het historische orgelfront.

Lees meer...

Monument

Per 15 januari 2010 is de Wilhelminakerk door de Gemeente Dordrecht aangewezen als gemeentelijk monument.
Voordat dit een feit was is er heel veel over gesproken en geschreven. Het eindresultaat is dat aan het einde van het rapport de waardering voor onze Wil als volgt wordt samengevat: “De kerk vertegenwoordigt in architectonisch, bouwkundig, typologisch en functioneel opzicht een hoge zeldzaamheidswaarde”.

Lees meer...

Naamgeving

De eerste paal van onze kerk werd geslagen op het uur van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina op 6 september 1898.

Lees meer...

De architect

Toen de negentiende-eeuwse schil van Dordrecht nog een nieuwbouwwijk was, werd aan de Blekersdijk een nieuwe gereformeerde kerk gebouwd. Op de dag dat Koningin Wilhelmina werd ingehuldigd, 6 september 1898, ging de eerste paal de grond in.

Lees meer...

Glas-in-lood

Wim Korteweg, de ontwerper en maker van de eerste twee ramen geeft de volgende uitleg:

Lees meer...

De toren


De toren van de Wilhelminakerk, gezien vanaf de Dubbeldamseweg. Het uurwerk Gebouw-Toren-Buiten houdt vele buurtbewoners bij de tijd. Bovenop de toren is nog net te zien het kruis dat vroeger met TL-balken was verlicht. Omdat deze TL-balken regelmatig moesten worden vernieuwd en de bijbehorende kosten te hoog waren, is het kruis niet meer verlicht. Een aantal zaken waar je verder nooit zo op let zijn hier ook goed te zien.

Lees meer...